За підсумками 2022 року, за очікуваними даними, "Укрзалізниця" отримала 10,8 млрд грн чистого збитку. При цьому збиток від пасажирських перевезень склав 13,3 млрд грн.

Як передає кореспондент ЦТС, таку інформацію сьогодні оприлюднили в АТ УЗ.

В компанії нагадали, що в минулому році державою було виділено "Укрзалізниці" 10 млрд грн для підтримки ліквідності та безперебійної роботи галузі.

Щодо фінансового плану на 2023 рік, який було затверджено наприкінці минулого року, то в поточному році УЗ очікує збитки на рівні 20,2 млрд грн. Доходи мають скласти 83,9 млрд грн, витрати - 107,9 млрд грн, ЕBITDA - 8,4 млрд грн.

З держбюджету компанії планують виділити 1,7 млрд грн. Капітальні інвестиції мають скласти 50 млрд грн, що, за даними УЗ, в 4 рази більше більше, ніж у 2022 році

В "Укрзалізниці" також відзначили, що в 2023 році не планують піднімати тарифи на вантажні та пасажирські перевезення.

"Це базові показники, які зафіксовані в нашому фінплані, - ми йдемо в цей рік з плановим збитком в 20 млрд гривень. Вантажні перевезення ми прогнозуємо на тому ж стабілізованому рівні. Ми не плануємо підіймати тарифи на вантажні та пасажирські перевезення. Тому в нас виходить плановий збиток. А при цьому ми розраховуємо на рекордний рівень капітальних інвестицій, які ми фінансуємо з залучень від міжнародних фінансових організацій. В цьому році ми отримаємо перші гранти на розвиток інфраструктури", - зазначив голова правління АТ УЗ Олександр Камишін.