Іспанський національний оператор Renfe приступив до виконання дослідницьких рейсів високошвидкісних поїздів AVE між Барселоною та Ліоном, а також між Мадридом та Марселем. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Комерційні перевезення на цих напрямках планується розпочати до початку літа 2023 року.

У ході дослідницьких рейсів поїзди робили зупинки у кількох іспанських та французьких містах. Їхня мета полягала в підготовці машиністів та поїзних бригад. Найближчими тижнями поїздки будуть продовжені.

Поїздкам передувало отримання сертифікату безпеки від Європейського залізничного агентства (ERA) та виконання численних вимог французького агентства з безпеки на залізничному транспорті (EPSF).

У Renfe зазначають, що обсяг вимог, висунутих EPSF, був значно більшим порівняно з тими, які пред'являли в Іспанії до французького оператора, причому в Іспанії сертифікат діє для всієї мережі ВСМ, а у Франції Renfe допустили лише до двох маршрутів від прикордонного Перпіньяна в Ліон та Марсель.

Надалі Renfe збирається перейти до комерційних перевезень у два етапи. На першому етапі поїзда Мадрид-Марсель і Барселона-Ліон курсуватимуть через день (12 рейсів на тиждень), на другому - щодня (24 рейси на тиждень).

Планується також відкрити філію Renfe у Франції, щоб після лібералізації французького ринку діяти на ньому як місцевий оператор.