Польський порт Гданськ у 2022 році, за попередніми оцінками, обробив рекордні 68 млн тонн вантажів, що на 28% більше ніж у 2022 році, коли було оброблено 53,2 млн тонн вантажів, повідомив президент правління порту Лукаш Грейнке.

Про це пише ЦТС з посиланням на WPN.

"Все вказує на те, що 2022 рік закінчено з абсолютно історичним результатом у 68 млн тонн. Ми збільшили в основному перевалку енергетичних ресурсів, таких як паливо та вугілля, але ми також зафіксували збільшення інших груп вантажів, таких як зернові, руда, деревина, ро-ро або генеральні вантажі", - зазначив він.

Грейнке додав, що 2022 році перед керівництвом порту постали серйозні виклики, пов'язані з економічними наслідками агресії росії проти України та закриттям східного польського кордону для постачання сировини, насамперед вугілля.

"Порт обробив 12,5 млн тонн імпортного вугілля. Вугілля і сира нафта - це ті два енергетичні товари, які сьогодні найбільше нарощують обсяги перевалки нашого порту, але в інших вантажних групах теж є приріст, саме тому ми досягли такого результату, в тому числі і фінансового", - підкреслив президент правління порту.

Зазначається, що рекордний обсяг перевалки порту Гданськ обумовлений високим попитом з боку польського внутрішнього ринку, в першу чергу на вугілля для комерційної енергетики, а також сиру нафту для нафтопереробних заводів.

Також перевалка порту зросла за рахунок збільшення до 400-500 тис. тонн на місяць обсягів обробки вантажів з України.

"Це преважно фуражна кукурудза для скандинавських ринків, металопродукція, залізна руда. Також контейнери. На хвилі більшого інтересу українських підрядників на наливному терміналі GBT було побудовано три додаткових намети для збору зерна перед завантаженням на судно", - підсумував Грейнке.