Уряд Латвії затвердив першочергові проекти, на які спрямують кошти з державного бюджету на 2023 рік, зокрема виділять 42,5 млн євро на першочергові завдання Міністерства сполучень. Кошти призначені для реконструкції регіональних та місцевих автомобільних доріг, забезпечення роботи залізничної інфраструктури та регіонального пасажирського транспорту, а також для реалізації національних заходів проекту Rail Balticа, пише ЦТС.

На реконструкцію та ремонт регіональних та місцевих автомагістралей державного значення заплановано додатково 11,5 млн євро.

"Фінансування на ремонт доріг уже багато років не вистачає. Зрозуміло, що ресурси, що додатково виділяються, не вирішать усіх проблем, але в той же час ми повинні забезпечити якісні дороги, що пов'язують волості з районними центрами. Облаштування регіональних та місцевих доріг здійснюється поступово, наступного року на ці цілі виділено додатково 15 млн євро, а у 2025 році - 17 млн євро", - прокоментував плани міністр сполучень Латвії Яніс Вітенберг.

На потреби залізничної інфраструктури та пасажирських перевезень виділено 18,3 млн євро. Така підтримка дасть змогу стабілізувати фінансове становище латвійської залізничної компанії Latvijas dzelzcels, а також підтримає інфраструктуру та її розвиток. Такий же обсяг коштів заплановано на ці цілі й у найближчі два роки.

Для регіональних постачальників послуг громадського транспорту на покриття збитків виділять суму 10 млн євро. Такий самий обсяг фінансування запланований для цих цілей наступного року, а також у 2025 році.

"Дуже важливо, щоб ми могли забезпечити мобільність населення та зручне пересування країною. Державне співфінансування необхідне для того, щоб громадяни могли дістатися найвіддаленіших регіонів країни на громадському транспорті за розумну плату. У цій сфері багато викликів, але рішення має бути знайдено у взаємодії із усіма зацікавленими сторонами", - вважає міністр.

Для подальшої реалізації у Латвії заходів щодо проекту Rail Baltica у наступному році виділено фінансування у розмірі 2,38 млн євро. Гроші спрямують на проектування пункту технічного обслуговування рухомого складу Rail Baltica у Яунмарупі та проектних робіт Ризького центрального мультимодального транспортного вузла.