Уряд створив на базі Державного агентства інфраструктурних проектів та Державного агентства автомобільних доріг нову структуру - Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, яке відповідатиме за реалізацію проєктів відбудови країни, повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, пише ЦТС.

"Державне агентство інфраструктурних проєктів протягом своєї історії виконувало аналогічні завдання для держави - масштабні проєкти із залученням як бюджетного, так і зовнішнього фінансування. "Укравтодор", хоч і мав до цього фокус переважно на дорожній інфраструктурі, показав рекордні результати успішно завершених проєктів за останні 3 роки. Крім цього "Укравтодор" є найбільшим та найуспішнішим партнером міжнародних фінансових установ", - підкреслив Кубраков.

Він додав, що фінансування відбудови вже розпочалося, і як і очікувалося, основний інструмент – через процедури Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

"На базі "Укравтодору" вже втілюються дві ключові реформи - антикорупційна та реформа закупівель. Ці реформи є частиною великого спільного проєкту з ЄБРР та ЄІБ. Спільно з Базельським інститутом державного управління розробено Антикорупційний план, який був погоджений Урядом та партнерами. В результаті "Укравтодор" стане першою публічною установою України яка отримає міжнародну сертифікацію ISO щодо попередження корупції, а спеціалісти з закупівель отримають міжнародну сертифікацію CIPS", - зазначив посадовець.

Кубраков такод повідомив, що для того, щоб нове Агентство змогло успішно справитися з поставленими завданнями, ініційовано перемовини з партнерами, щоб оновити на базі Агентства Команду підтримки реформ та запустити антикорупційний офіс у центрі та в регіонах.

"Найважливіше - у нас з’являється структура, яка є відповідальною за ефективність, прозорість та підзвітність інфраструктурної відбудови. Відбудова має бути підзвітною та прозорою, ґрунтуватися на потребах громад та регіонів. Для цього ми вже розробляємо та запускаємо різноманітні цифрові рішення, оновлюємо законодавство, консультуємося з партнерами", - підсумував він.