Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв і його казахстанський колега Касим-Жомарт Токаєв офіційно запустили будівництво мультимодального терміналу для обробки вантажних перевезень поблизу Ташкента.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Об’єкт в 10 км від столиці Узбекистану буде побудований казахською компанією PTC Holding, яка управлятиме терміналом.

Halyk Bank (АТ "Народний ощадний банк Казахстану") надасть фінансування в розмірі 70 млн доларів. В проєкті задіяні також мерія Ташкенту і узбецька компанія Vuono Capital.

Сторони реалізують проект, виходячи з того, що існує актуальна необхідність створення опорного логістичного центру для перевезення вантажів з Китаю, країн Південно-Східної Азії, Південної Кореї, Грузії та Балтії, Афганістану, Пакистану, Індії, Ірану та країн Перської затоки в Узбекистан та у зворотному напрямку, що призведе до збільшення транзитного вантажопотоку Казахстану та Узбекистану шляхом оперативної консолідації та можливості формування контейнерних поїздів, що дасть значний імпульс транспортній галузі та загалом підвищить економічний потенціал Узбекистану та Казахстану.

Здійснити перший етап проекту планується у 2023-2026 роках. В рамках його реалізації планується будівництво залізничних колій довжиною близько 24 км, майданчики для зберігання 2400 контейнерів, складу класу "А" площею понад 22 тисячі кв. м та іншої супутньої інженерної інфраструктури для забезпечення діяльності терміналу.