Японські компанії з 1 січня 2023 року припинять страхування суден, що заходять у всі російські води, від воєнних ризиків.

Про це пише ЦТС з посиланням на Nikkei Asia.

Про своє рішення компанії - Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance та Mitsui Sumitomo Insurance почали інформувати судновласників 23 грудня.

Такий крок викликаний відмовою зарубіжних перестрахувальних компаній брати на себе ризики, пов'язані з перебуванням у водах росії.

При цьому покриття збитків не здійснюватиметься у всіх водах - не лише в Азовському та Чорному морях, а й на Далекому Сході та на всьому Північному морському шляху.

Раніше судновласники мали можливість укласти договір додаткового страхування від воєнних ризиків під час плавання у водах росії та України. З наступного року вони такої можливості не матимуть. При цьому експерти припускають, що від цього рішення може постраждати імпорт ЗПГ із російського проекту "Сахалін-2".

Нагадаємо, ЦТС писав, що Туреччина з 1 грудня закрила протоки Босфор та Дарданелли для суден, що перевозять нафту, якщо вони не мають страховки. Нове правило набуло чинності за кілька днів до запуску європейських санкцій проти російської нафти. Після введення санкцій нафтовики росії втратили можливість отримати страховку, перевозячи нафту за ціною, вищою за встановлену "стелю".