"Російські залізниці" (РЖД) отримають бюджетне фінансування на закупівлю в 2023 році 4,5 тис. одиниць універсальних платформ. Даний рухомий склад використовується, серед іншого, для перевезень колісної та гусеничної техніки, у тому числі військової.

Як пише ЦТС з посиланням на Комерсант, РЖД закуповуватиме універсальні платформи моделі 13-192-01, вантажопідйомність яких складає 72 т. Платформи виготовляє "Уралвагонзавод", що є єдиним постачальників танків для збройних сил країни-агресора.

Відзначається, що комерційний сегмент ринку універсальних платформ в рф періодично страждає від залучення цього парку до виконання "державних завдань", тобто перевезень військової техніки та інших вантажів, що використовуються для війни проти України. Так, навесні 2021 року російські виробники сільгосптехніки зазнали дефіциту платформ для вивезення своєї продукції із заводів напередодні посівної через їх відплив для перевезень військової техніки.

Російські аналітики підтверджують, що зараз в рф основним фактором зростання попиту на універсальні платформи є перевезення військової техніки.

Раніше повідомлялося, що в росії активно використовують рухомий склад приватних вагонних операторів для перевезень військової техніки та інших вантажів військового призначення. Для спеціальних перевезень найчастіше залучаються універсальні платформи та криті вагони з об’ємом кузова до 120 куб. м.