У білорусі будуть ремонтувати крадені українські маневрові тепловози із тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей України.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Спільнота залізничників білорусі.

Заначається, що на даний час на території білорусі здійснюються ремонти локомотивів, які експлуатуються на підприємствах так званої ДНР.

"По суті, білоруська компанія, що надає послуги у виконанні даного виду робіт, сприяє сепаратистському режиму, що встановився на території Донецької області України, підконтрольному чинній російській владі", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що наприклад, у Волковиську планується проведення капітального ремонту 5 тепловозів серії ТГМ1-№2626; ТГМ6-№524, 2105, 2135; ТЕМ2-№2045, які прямують зі станції Єнакієво Донецької області у холодному стані на своїх осях у складі вантажного поїзда.

Ці тепловози використовуються для виконання робіт на Єнакієвському металургійному заводі, який перейшов у незаконне володіння та управління від холдингу "Метінвест", до осіб, які позиціонують себе як представники влади так званої ДНР.

За ремонт взялося ТОВ "ІК Локомотив-сервіс", яке розташоване у місті Ліда. Примітно, що відповідно до онлайн-сервісів перевірки контрагентів, це підприємство є станцією технічного обслуговування автомобілів.

"Залишається відкритим питання: як зазначене ТОВ "ІК Локомотив-сервіс" має намір ремонтувати донецькі локомотиви у білорусі? Очевидно, що для цього планується задіяння локомотивних потужностей депо Ліда та Волковиськ. Саме туди прямують тепловози. Але далі виникає наступне питання: як такий великий захід узгоджено з білоруською залізницею?", - додали в Спільноті.

Ці локомотивні депо мають свою програму ремонту, яку вони зобов'язані виконувати. Зайнята "чужим" тепловозом ремонтна "канава" посилюватиме відставання у виконанні обслуговування та ремонту рухомого складу приписного парку БелЖД.

"У будь-якому разі ситуація з ремонтом локомотивів з Донецької області на території білорусі в умовах війни України та росії дуже нагадує ситуацію з наданням білоруссю своєї території для розміщення російської армії", - підсумували в Спільноті залізничників білорусі.