У Польщі, під час поточної реконструкції історичної будівлі Головного залізничного вокзалу в Гданську муляри знайшли пляшку, вставлену в стіну, всередині якої була записка з описом подій грудня 1970 року - антикомуністичного повстання польських робітників Гданської верфі.

Про це пише ЦТС з посиланням на Raport Kolejowy.
 
Записка була написана анонімними співробітниками на бланку поштової телеграми.

"Телеграма, яку знайшли, описує події антикомуністичного повстання польських робітників узбережжя. Трудящі Тримістя (Гданськ, Гдиня, Сопот) мали мужність стати на захист вільної Польщі. Сьогодні, відкриваючи новини тих років, ми додаємо "цеглинку" до наявної  інформації про повстання, про комуністичні часи. Польські вокзали ще приховують багато таємниць минулого", - зазначив державний секретар при Міністерстві державного майна Мацей Малецький.

Президент правління PKP SA Кшиштоф Мамінський додав, що компанія уважно ставиться до модернізації Головного вокзалу Гладська, усвідомлюючи, що це не лише комунальна будівля, а й перлина архітектури, яка є "воротами" міста.

"Виявлення пляшки з запискою про події грудня 1970 року до 50-ї річниці цих трагічних подій є ще одним доказом того, що станції PKP також є свідками історії", - додав він.

У записці йдеться про події, які відбулися на узбережжі в грудні 1970 року. Страйк, безпосередньо спричинений підвищенням цін на продукти харчування, ініціювали робітники Гданської судноверфі (на той час імені Леніна), але дуже скоро до мітингувальників приєдналися інші групи громадян. Масові протести охопили й інші поморські міста, в т.ч Гдиню, Слупськ і Щецин.

В результаті реакції комуністичної влади, яка залучила до придушення протестів міліцію та армію, десятки людей були вбиті, понад 1100 поранені, кілька тисяч осіб були затримані.

Під час протестів були підпалені громадські будівлі, в тому числі штаб-квартира провінційного комітету Польської об’єднаної робітничої партії в Гданську. Пожежа також спалахнула на залізничному вокзалі Гданська, перед яким також відбулися заворушення.

Брутальне втихомирення грудневих протестів запустило спіраль бунту проти влади, яка завдяки цим та попереднім і наступним подіям призвела до створення "Солідарності".

Зазначається, що модернізація історичного вокзалу у Гданську є найбільшим проектом вартістю понад 100 млн злотих, здійсненим компанією PKP в рамках Інвестиційної програми на 2016-2023 роки.

Nietypowe-odkrycie-na-dworcu-Gdansk-Glowny-fot.-PKP-S.A.-768x576