Закон України "Про залізничний транспорт" може бути винесений на розгляд Верховної Ради України у першому читанні на початку 2023 року. Таку інформацію в ході "Інфраструктурного дня 2022" в Європейській Бізнес Асоціації у вівторок, 29 листопада, озвучила заступниця голови комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

"Великий блок, який фактично лишився із законів для гармонізації із європейським правом, оскільки про внутрішні водні шляхи, пошту були прийняті, - це "Укрзалізниця". Великий спірний блок. Зараз ми намагаємося знайти консенсус зі всіма учасниками цього сектору. Амбітна мета - подати в першому читанні цей законопроект на початку наступного року", - сказала вона.

Клименко додала, що наразі законопроект знаходиться в Кабінеті міністрів, де для нього роблять "таблицю відповідності європейському законодавству".

"Як тільки він звідти вийде і повернеться в комітет, ми будемо мати фінальну версію до першого читання, він піде на затвердження в комітет, а потім в залу Верховної Ради", - додала заступниця голови комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури.

Крім того, найближчим часом планується розглянути закон про перевезення небезпечних вантажів.

Клименко також зазначила, що парламент ратифікував кредит Світового банку на 200 млн євро на проєктування євроколії до ЄС.

Проте, за її словами, основний план "А" для українського експорту - максимальне відкриття портів. Натомість, автомобільні дороги та залізниця - це план "Б", який теж має обов’язково бути.