В ООН повідомили, що експорт зерна з України почав сповільнюватися після продовження "зернової угоди".

Про це пише ЦТС з посиланням на Reuters.

З портів України виходить не більше 5 суден з зерном в день, в порівнянні з попередніми тижнями чи місяцями, коли виходило до 10 суден. 

Речник Чорноморської зернової ініціативи в Стамбулі від ООН Ісміні Палла сказала, що на рух суден вплинула минула невизначеність щодо продовження угоди, погані погодні умови в Стамбулі для інспекцій і ротація нового персоналу та інспекторів у Спільному координаційному центрі (СКЦ).

Також зазначається, що цього місяця рух сповільнився, частково через невизначеність серед вантажовідправників і страховиків щодо того, чи погодиться рф продовжити угоду.

Загалом за сім днів до 23 листопада з України вирушили 27 суден, порівняно з 36 за попередній тиждень і 38 за період з 27 жовтня по 2 листопада.

Лише 8 суден вирушили між 3 і 9 листопада, відразу після того, як рф ненадовго призупинила свою участь в угоді, обмеживши рух суден в Україну.

Перевірки суден також сповільнилися в останні тижні. Близько 112 суден очікують перевірок у водах біля Стамбула, у тому числі деякі з них стоять більше місяця, повідомили в Спільному координаційному центрі, додавши, що обговорюються шляхи збільшення перевірок.

Посол України в Туреччині Василь Боднар зазначив, що уповільнення пов'язане з невизначеністю минулого тижня щодо поновлення угоди, а також через відмову росії прискорити перевірки та збільшити кількість команд. "Одна головна проблема полягає в тому, що росіяни сповільнюють перевірки, ймовірно, навмисно", - підкреслив він.

Також повідомляється, що за сім днів до 23 листопада проводилося від нуля до шести перевірок на день у порівнянні з 5-8 за попередній тиждень і до 11 за попередній.

Крім того, погана погода призупинила деякі перевірки минулого тижня.

Речник Чорноморської зернової ініціативи в Стамбулі додала, що за останні два тижні працювали три інспекційні групи.

"СКЦ продовжує обговорення того, як скоригувати планування інспекцій на зиму та розгорнути достатню потужність", - підсумувала вона.