Компанія Spire, що спеціалізується на морських даних, представила новий сервіс для відстеження морських суден, які маніпулюють своїм місцем знаходження, щоб приховати діяльність.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

Система призначена для ідентифікації "темних" суден, які відключають транспондери автоматичної ідентифікаційної системи (AIS) або намагаються "підробити" сигнали AIS для повідомлення хибного розташування. Як правило, це робиться для того, щоб приховати діяльність, яка є незаконною або може мати негативні наслідки для судновласників, наприклад, незаконну торгівлю, навантаження або розвантаження товарів, що підпадають під санкції.

За заявою Spire, його глобальна служба перевірки геолокації в реальному часі, що підтримується багатоцільовим угрупуванням із понад 100 супутників, "може виявляти підозрілу активність і точно визначати судно без необхідності визначення приблизного розташування".

Ця пропозиція має вирішальне значення для зусиль урядів, розвідувальних служб та служб безпеки, а також некомерційних організацій з виявлення та місцезнаходження суден, що порушують міжнародне право.

"Довгий час наявність інструментів для точної ідентифікації та відстеження суден, які намагаються приховати свою діяльність чи місцезнаходження, була недостатнім ключем до запобігання ухилення від санкцій, незаконного рибальства, торгівлі людьми та багатьох інших нагальних соціальних проблем. Виявлення "темних" суден ґрунтується на наших рішеннях для морського відстеження та підкреслює місію Spire щодо використання даних, які можна зібрати тільки з космосу", - зазначив виконавчий директор Spire.

Також у компанії заявили, що у 2023 році планується запуск додаткових продуктів для геолокації та ідентифікації "темних" цілей на морі, на суші та в повітрі.