Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара "сповнена рішучості" продовжувати зусилля для збереження чинності зернової угоди з Україною, попри те, що росія призупинила свою участь.

Як повідомляє НВ з посиланням на Hurriyet Daily News, Ердоган у телевізійному зверненні заявив: "Хоча росія діє нерішуче… ми рішуче продовжуватимемо наші зусилля, щоб служити людству".

Українські ЗМІ повідомляють, що зернова угода прописана таким чином, що її можна виконувати й без росії. У тексті документів йдеться, що Спільний координаційний центр об'єднує ООН та сторони (без перелічення їхніх назв у цьому пункті). І якщо росія більше не буде стороною, яка діє у складі СКЦ, - то в цьому органі все одно лишаються Туреччина, Україна та ООН. Вони можуть почати перевірку кораблів, що прямують як на вихід з України, так і на вхід, тобто - продовжувати виконувати угоду з росією і гарантувати виконання її вимог навіть за відсутності російських інспекторів.

Як відомо, 29 жовтня москва заявила, що призупиняє участь у зерновій угоді. Відповідні заяви випустили Міноборони та МЗС країни-агресора, а згодом російські ЗМІ повідомили, що рф офіційно сповістила про це генсека ООН.

Причиною цього рішення росіяни назвали вибухи в окупованому Севастополі вранці 29 жовтня, в яких Кремль звинувачує Україну та Велику Британію.

Київ називає вихід москви із "зернової ініціативи" "продовольчим шантажем" і наголошує, що росія виходить з угоди під фальшивим приводом. У Мінінфраструктури наголосили, що Україна готова продовжувати роботу зернового коридору.

31 жовтня з портів Одеса, Чорноморськ і Південний вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Представників рф було поінформовано про це.