Станом на ранок 31 жовтня біля портів Великої Одеси спостерігається рух суден, задіяних в зерновій ініціативі.

Про це ЦТС пише, посилаючись на дані сервісу Мarinetraffic та повідомлення керівника проекту у Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименка.

Приміром, згідно з даних Мarinetraffic, з порту Чорноморськ вийшов балкер Caravos Harmony з вказаним напрямком руху до Стамбулу. За схожим маршрутом рухається судно SSI Challenger. З порту Південний вийшов балкер Mount Baker.

"На цей момент судна с зерном виходять зі всіх 3-х портів Одеської області; крім того, як мінімум, одне судно, що вчора знаходилося в зоні очікування пвденніше острову Зміїний, прямує до Одеси", - повідомив Клименко.

"Здається, що все ж таки Туреччина з ООН дійсно вирішили продовжувати (без рф)", - додав він.

Нагадаємо, що напередодні Спільний координаційний центр у Стамбулі без участі російських представників погодив рух в рамках зернової ініціативи 16 суден. Секретаріат ООН заявив, що продовжуватиме залучати представників Координаційного центру задля реалізації цілей зернової ініціативи та запропонував делегаціям Туреччини та ООН 31 жовтня надати своїх представників для утворення 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден.