Британська технологічна компанія hyperTunnel у рамках спільної роботи з оператором інфраструктури залізниць Великобританії Network Rail на своєму науково-дослідному майданчику в регіоні Хемпшир-Даунс представила першу у світі підземну споруду, побудовану в автоматизованому режимі з використанням рою роботів (hyperBot).

Про це пише ЦТС з посиланням на Іnzynieria.

Їхню роботу було організовано за заданими цифровим двійником тунелю параметрами.

Роботи починають роботу із попередньо просвердлених труб діаметром близько 250 мм, розміщених по колу труби тунелю. За допомогою роботизованої руки з фрезерною головкою вони вирізають порожнечі, заповнюють їх будівельним матеріалом, формуючи таким чином обробку тунелю. Потім можна видаляти ґрунт, що заповнює камеру тунелю.

Тунель Peak XV у масштабі пішохідного переходу (довжиною 6 м, висотою та шириною 2 м) побудований для Network Rail.

Автоматизований метод спорудження тунелю дозволяє виконувати роботи в 10 разів швидше, ніж у традиційних методів, при цьому витрати скорочуються вдвічі. Істотно підвищується і безпека проведення робіт, оскільки немає необхідності присутності людей усередині тунелю, що будується.

Результатом співпраці Network Rail та hyperTunnel може також стати використання нової технології для реконструкції залізничних тунелів у стислий термін. Це стосується у тому числі й 650 споруд, що експлуатуються на мережі британських залізниць, побудованих ще в XIX ст.