Новий уряд Австралії опублікував план створення національного флоту.

Про це пише ЦТС з посиланням на Splash.

Опубліковано рішення уряду про створення робочої групи, якій доручено розробку проекту створення "стратегічного морського флоту країни" з метою "зміцнення економічного суверенітету та забезпечення національної безпеки".

Передбачається, що до середини 2023 року має бути створений флот з 12 суден.

Судна мають бути зареєстровані під австралійським прапором, а їхні екіпажі складатимуться виключно із громадян країни. Судна будуть у приватній власності та обслуговуватимуть комерційні операції, проте у разі надзвичайних та кризових ситуацій реквізуватимуться урядом.

"Створення стратегічного флоту, що складається з судів під австралійським прапором і з австралійським екіпажем, було ключовим передвиборчим зобов'язанням нашого уряду", - заявила міністр інфраструктури, транспорту, регіонального розвитку та місцевого самоврядування Кетрін Кінг.

Вона наголосила, що 99% зовнішньої торгівлі країни обслуговується морським транспортом. Економічний та соціальний благополуччя країни Австралії залежить від судноплавства.

Національна асоціація судновласників Австралії Shipping Australia виступила з критикою ініціативи нового уряду.

"Багато з цілей програми розвитку національного флоту можуть бути досягнуті з меншими витратами або іншими способам", - заявив глава асоціації Мелвін Норонья.