Служба безпеки України повідомила, що встановлює всі обставини знищення літака АН-225 "Мрія" і, зокрема, те, чому керівництво ДП "Антонов" не вжило всіх необхідних заходів для його збереження.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію СБУ.

Співробітники СБУ спільно з представниками Офісу Генпрокурора провели низку обшуків у рамках відповідного кримінального провадження.

"Розслідування встановило, що службові особи, не зважаючи на застереження державних органів, не вжили належних заходів до збереження літака. Також окремі працівники підприємства тривалий час перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони літовища. Усе це призвело до знищення АН-225 та ще кількох літаків", - йдеться в повідомленні.

Наразі вивчаються додаткові деталі цієї справи та проводяться необхідні експертизи, після яких буде прийнято подальші процесуальні рішення.

"Водночас під час встановлення осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявлено й факти інших злочинів. Так колишнього гендиректора ДП викрито на організації незаконного переправлення за кордон українців призовного віку", - додали в СБУ.

За даними слідства, у березні цього року посадовець подав до Держприкордонслужби список співробітників, які виїжджають за кордон для техобслуговування літаків. Але до складу групи на відрядження він включив сторонніх осіб. Серед них – його близький родич.

"Таким чином, ухилянти змогли перетнути кордон під виглядом фахівців-авіабудівельників. За цим фактом ексдиректору вже повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України", - підкреслили в СБУ.

Зазначається, що тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочинних дій фігуранта та інших осіб, винних у знищенні АН-225 "Мрія".

Досудове розслідування проводять слідчі СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, що "Мрія" була майже знищена російськими окупантами в лютому під час спроб захопити аеродром в Гостомелі. Пізніше капітан найбільшого в світі транспортного літака звинуватив керівництво "Антонова" у халатності, яка призвела до того, що Ан-225 не перегнали з України за кордон напередодні російського вторгнення.