У Португалії оприлюднено плани будівництва високошвидкісної лінії Лісабон-Порту в рамках національного інвестиційного плану PNI 2030. Двоколійна лінія колії 1668 мм, розрахована для руху зі швидкістю до 300 км/год, дозволить скоротити час поїздки між цими містами з 3 годин 4 до 1 години 15 хвилин та підтримає перехід пасажирів з автомобільного та повітряного транспорту на залізничний.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Проект передбачає спорудження з'єднань із національною мережею звичайних ліній у містах Авейру, Коїмбра та Лейрія, а в перспективі - і з іспанською мережею ВШМ у Віго.

В даний час коридором завдовжки 336 км між Лісабоном і Порту проходить 730 поїздів на добу, що відповідає 44% всіх поїздів, що курсують на мережі.

Крім того, на цей напрямок припадає 92% вантажних поїздів.

Реалізація проекту розбита на три етапи. На першому буде продубльована ділянка довжиною 143 км. Порту - Сорі, найбільш завантажена в коридорі, що експлуатується. Роботи оцінюються в 2,95 млрд євро, з них 1 млрд надійде із фондів ЄС. Планується оголосити тендер у першому кварталі 2023 року, будівництво розпочати у 2024 році, щоб завершити у 2028 році. Тоді час поїздки між Порту та Лісабоном скоротиться до 1 год 59 хв.

Проект другого етапу охоплює ділянку від Сорі до Каррегаду (біля Лісабона) та оцінюється у 1,5 млн євро. Його реалізація скоротить час поїздки зі столиці до Порту без проміжних зупинок до 1 год 19 хв. Включені в третій етап роботи з врахування шляхів між Каррегаду та Лісабоном скоротять поїздку між двома найбільшими містами країни ще на 4 хв.