Влада Нової Зеландії ухвалила закон, згідно з яким з 30 квітня 2023 року країна повністю припинить експорт живої худоби морським шляхом.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"Це рішення спрямоване на захист репутації країни щодо світових стандартів утримання тварин. Відстань Нової Зеландії ускладнює будь-яке перевезення тварин, вони довго перебувають у морі, що підвищує їхню чутливість до теплового стресу та інших ризиків", -  зазначив міністр сільського господарства Нової Зеландії Демієн О'Коннор. 

Уряд прийняв рішення перейти до повної заборони експорту худоби після інциденту зі скотовозом Gulf Livestock 1 у 2020 році. За словами врятованого тоді філіппінського офіцера, судно потрапило до шторму, викликаного тайфуном Майсак, у нього відмовив двигун, а потім його накрила екстремальна хвиля, і воно затонуло. Загинули 42 члени екіпажу та майже 6 тис. тварин. Gulf Livestock 1 прямувало з Напіру в Новій Зеландії до китайського порту Таншань.

Згідно з даними уряду Нової Зеландії, у першому півріччі 2022 року країна експортувала 50,4 тис. голів живої худоби. І весь цей обсяг пішов у Китай. У 2021 році країна експортувала 134,7 тис. голів худоби. Китай був єдиним ринком збуту.

Очікується, що заборона не вплине на економіку країни з огляду на те, що експорт живої худоби морем у 2021 році становив приблизно 0,6% виручки експорту сировинного сектора. У 2022 році експорт первинного сектора економіки Нової Зеландії становив 30 млрд доларів.