Черги на західних прикордонних переходах за останній тиждень ще скоротилися і не перевищують 19 тис. вагонів, повідомили в УЗ під час наради із представниками аграрного бізнесу 22 вересня.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Наразі до Європи прямують 18 тис. 965 вагонів. Це на 6 тис. 64 одиниці менше, ніж було на початку вересня. Також за три тижні на 44% скоротилася черга вагонів із зерновими вантажами: із 8 тис. 482 до 4 тис. 787 одиниць.

Зазначається, що у вересні зменшився середньодобовий обсяг передачі вагонів через прикордонні переходи: із 1848 до 1731 вагона (-6%). За словами заступника директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерія Ткачова, зменшено передачу вантажів гірничо-металургійного комплексу. Це пов’язано з тим, що їхні отримувачі - європейські металургійні заводи - наразі скорочують виробництво.

Водночас наростили передачу зернових. Їхня кількість зросла з 469 до 536 вагонів на добу (+67 вагонів, або 14%).

Окрім того, завдяки відкриттю морських портів вдалося додатково погодити плани на перевезення на вересень. Майже по всіх переходах кількість поданих заявок у жовтні на перевезення відповідає пропускній спроможності та фактичній роботи стиків, що має позитивно вплинути на погодження планів. Проте це не поширюється на переходи "Ягодин-Дорогуськ" (Польща) та "Батьово-Еперешке" (Угорщина), там наразі складнощі з передачею.

Як зауважили у департаменті управління рухом УЗ, напружена ситуація також спостерігається на переходах "Чоп - Чієрна над Тісоу" (Угорщина) та "Вадул-Сірет-Дорнешти" (Румунія). На останній стик досі стоять понад 200 вагонів, навантажені у квітні на адресу GFR, потрібна перестановка візків.