Європейська комісія (ЄК) обіцяє надати додаткове фінансування на будівництво залізниці Rail Baltica.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Влітку Єврокомісія вже додатково виділила понад 350 млн євро на проєкт. Організація планує робити це і в майбутньому, заявила голова комітету Сейму Литви з європейських справ Радвіле Моркунайте-Мікуленене.

За її словами, координаторка проєкту ЄК Rail Baltica Катрін Траутманн пообіцяла, що у зв’язку з різким зростанням цін на сировину та енергію через війну в Україні Єврокомісія виділить додаткові кошти для успішного завершення будівництва.

Член Сейму також повідомила, що для прискорення реалізації будівництва планується дозволити оголошувати конкурси на проєктування не через спільне підприємство RB Rail, а кожній країні окремо.

Віце-міністр транспорту Лорета Маскалевене говорила навесні, що у зв’язку зі зростанням інфляції та подорожчанням будівництва Rail Baltica Литва запитує у ЄК майже 700 млн євро додаткових коштів на проєкт, але не можна виключати, що в майбутньому буде потрібно ще більше грошей. За її словами, рішення Комісії очікується у другій половині цього року.

На думку менеджера зі стратегії та розвитку бізнесу LTG Infra Ареніуса Яцкуса, що відповідає за проєкт Rail Baltica, тижневий візит представника ЄК до Фінляндії та країн Балтії підтверджує, що серед 135 проєктів транспортної інфраструктури, що фінансуються наразі Європейським союзом, Rail Baltica є одним із найважливіших.

"Rail Baltica увійшов до переліку пріоритетних проєктів транс’європейської транспортної мережі, що реалізуються в країнах ЄС. Про це свідчать додаткове фінансування у розмірі 357 млн євро, надане рішенням Єврокомісії влітку цього року, і цей візит координатора, а також увага", - додав він.

Раніше планувалося, що загальна вартість проєкту становитиме приблизно 5,8 млрд євро. Згодом говорили, що воно здорожчало до 7 млрд євро, але офіційна перерахована ціна проєкту досі не оприлюднена.