17 вересня, в 83-тю річницю вторгнення радянських військ в Польщу, в країні відкрили судноплавний канал через Віслинську косу, який з'єднав Балтійське море з Віслинською затокою та дозволить суднам заходити до польського порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф.

Як пише ЦТС, на відкритті гідроспоруди були присутні президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, президент PiS Ярослав Качиньський і міністр інфраструктури Анджей Адамчик.

"Відкритий сьогодні судноплавний канал - це шлях свободи і нових можливостей. Сьогодні, у 83-ту річницю нападу СРСР на Польщу, ми символічно розриваємо останні пута нашої залежності від Радянського Союзу, а потім від росії… Цей канал - не звичайний судноплавний канал. Він несе в собі важливу історичну місію", - заявив прем'єр-міністр Польщі.

Першими після офіційного відкриття канал перетнули судно Zodiak II і прикордонний корабель SG-312 Kaper-2.

Нагадаємо, що побудований канал - це лише перший етап будівництва нового судноплавного шляху до порту Ельблонг. До наступного року мають бути виконані днопоглиблювані роботи на річці Ельблонг і у Віслинській затоці. Після поглиблення фарватеру в порт Ельблонг зможуть увійти морські судна довжиною 100 метрів, шириною 20 метрів і осадкою 4,5 м.