Українські та польські прикордонні та митні служби 8 вересня досягли домовленості щодо відкриття пункту пропуску Устилуг-Зосін для виїзду з України порожніх вантажних транспортних засобів. Це стосується як польських, так і українських фур.

Сьогодні зранку, 9 вересня, перша порожня вантажівка перетнула українсько-польський кордон у пункті пропуску Устилуг.

Про це, як передає ЦТС, повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За словами посадовця, прикордонний пункт пропуску Устилуг-Зосін - найближчий до переходу Ягодин-Дорогуськ, де напередодні черга з фур з українського боку вже сягнула довжини 60 км. Впровадження режиму виїзду порожнього транспорту в Устилузі має призвести до скорочення черг у Ягодині.

"Очікуємо від польських перевізників розблокування пункту пропуску Ягодин-Дорогуськ, а від колег та друзів у польському уряді - збільшення працівників фітосанітарної та ветеринарної служб", - прокоментував сьогоднішню подію Найєм.

Відзначимо, що позачреговий пропуск порожніх фур в Польщу був однією з вимог польських водіїв, які протестували на кордоні. В МІУ зазначали, що виконання цієї вимоги буде несправедливим по відношенню до українських водіїв. 

Нагадаємо, що напередодні на брифінгу в Києві представники МІУ, Державної прикордонної та Митної служб обговорили проблемну ситуацію, що склалася з автотранспортом на українсько-польському кордоні. На обговоренні було заявлено, що Україна в найкоротші терміни готова підготувати й відкрити для позачергового виїзду пустих вантажівок з України до Польщі пункти пропуску Грушів-Будомєж, Угринів-Долгобичув та Смільниця-Кросьцєнко.

"Потрібна згода і дії від польських колег. Ми також готові спланувати спільні кроки щодо можливості відкриття до середини жовтня поточного року місць перетину державного кордону Нижанковичі-Мальховіце та Варяж-Усьмеж для тимчасового виїзду незавантажених автомобілів", - зазначив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.