Рішенням КМУ під час дії воєнного стану надано можливість виїзду морякам для навчання та роботи за кордоном. Відповідні зміни внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України Постановою Кабінету міністрів України від 2 вересня 2022 р. № 992.

Як пише ЦТС, про це повідомили в Державній прикордонній службі України. Зазначається, що змінами визначено, за якими документами та на який термін можуть виїхати з України за кордон моряки, а також, які органи видають відповідні документи.

Окремі вимоги визначено зокрема для таких категорій:

- курсантів, для проходження практичної підготовки на судні під українським або іноземним прапором;

- осіб, які прямують для роботи на суднах у складі екіпажів суден, що здійснюють рейси до/з морських портів України;

- інших осіб, які прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден.

Як відзначили в Адміністрації судноплавства, особи другої та третьої з названих категорій повинні отримати від Адміністрації судноплавства "Підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів". Адміністрація судноплавства в дводенний термін з моменту отримання завірених копій документів видає Підтвердження у довільній формі за підписом голови або його заступника, що містить гербову печатку, або на яке накладено кваліфікований електронний підпис.

Для цього Адміністрацією була розроблена процедура дистанційної подачі документів, копії яких необхідно підтвердити. Моряку необхідно зайти на головну сторінку офіційного сайту Адміністрації судноплавства та вибрати "Підтвердження про отримання копій документів моряків". Після цього заповнити форму та натиснути "Створити обліковий запис". В форму необхідно завантажити скан-копії: посвідчення особи моряка; документа, що підтверджує здобуття фахової освіти; робочих документів (дипломи та підтвердження до них для командного складу, свідоцтво фахівця для рядового складу). Після перевірки наданих моряком даних співробітниками Адміністрації, він отримує "Підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів" підписане електронним підписом.

Нагадаємо, що виїзд моряків за кордон можливий лише за погодженням з військкоматами. За інформацією окремих ЗМІ, військкомати поки не отримали інструкцій, як працювати зі зверненнями моряків.

Процедура2

Процедура 1