Українські моряки матимуть можливість перетинати кордон за погодженням територіального центру комплектування. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні 27 серпня.

Як пише ЦТС, про це у суботу повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Виїжджати за кордон буде дозволено чоловікам, які є членами екіпажів морських і річкових суден та продовжують працювати на суднах. А також студентам (курсантам) закладів освіти, які мають пройти практичну підготовку на судні", - заявив Шмигаль.

Він констатував, що Україна - один зі світових лідерів за кількістю моряків. Тож, таке рішення "дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету".

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков уточнив, що уряд дозволив виїзд лише окремим групам моряків.

"Рішення стосується:

- курсантів (студентів), які мають пройти практичну підготовку на суднах;

- екіпажів суден, які задіяні в експорті української агропродукції в ході виконання Ініціативи про безпечне транспортування Чорним морем;

- певної категорії моряків, які працюють за кордоном, винятково за погодженням зі Збройними Силами України", - написав Кубраков у Facebook.

Щодо останньої категорії, то, згідно з наявною інформацією, виїзд за погодженням з військкоматами буде дозволено морякам, у яких ще не пройшло 12 місяців з часу завершення попереднього контракту і які перебувають в Україні більше 5 місяців.

Читайте також Сушити весла? Чи варто дозволити українським морякам виїзд за кордон під час війни