Чеський оператор нафтопроводу "Дружба", південне відгалуження якого який проходить через Україну, - Mero - очікує відновлення постачання російської нафти 12 або 13 серпня.

"Замовник MOL зробив відповідні кроки (сплатив транзитний збір), в результаті яких південна частина нафтопроводу працює для словаків та угорців. Наш замовник повідомив мені, що він робить аналогічні кроки, тому я очікую, що дуже скоро - або завтра, або, найпізніше, післязавтра (у п'ятницю чи суботу) - до нас теж потече нафта", - заявив голова ради директорів Mero Ярослав Пантучек.

Нагадаємо, на поточному тижні російська "Транснєфть" заявила про те, що "Укртранснафта" з 4 серпня зупинила прокачування російської нафти південною гілкою нафтопровідної системи "Дружба" в напрямку Угорщини, Чехії та Словаччини. Зупинка прокачки була пов’язана з тим, що російська сторона не змогла здійснити платіж за транзит в умовах санкцій ЄС.

10 серпня стало відомо, що транзит російської нафти українською частиною трубопроводу "Дружба" до Словаччини і Угорщини було відновлено після того, як угорська MOL взяла на себе оплату послуг замість російської сторони.