Спільний координаційний центр у Стамбулі дав дозвіл на прохід через морський гуманітарний коридор двох суден, що прямують до українських портів.

Вони будуть оглянуті в середу, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на ООН.

"Спільний координаційний центр санкціонував сьогодні рух двох суден, які очікують на огляд, через морський гуманітарний коридор (...) Судна Petrel S і Brave Commander завтра пройдуть інспекцію в Мармуровому морі і, в разі отримання дозволу, вирушать до Чорноморська та Південного відповідно", - йдеться в повідомленні.

У вівторок спільні інспекційні групи оглянули судна Riva Wind, Glory та Star Helena, які залишили чорноморські порти, всі вони були допущені до відплиття, зазначили у штаб-квартирі ООН.

Крім того, у середу, 10 серпня, у Мармуровому морі спільні інспекційні групи оглянуть судна Mustafa Naciti, Sacura та Arizona, що також ідуть у бік Середземного моря.

Нагадаємо, що перше судно з 26 тис. т кукурудзи вийшло з Одеси 1 серпня. Це був балкер Razoni з вантажем для покупця в Лівані.

7 серпня вийшли: суховантажне судно Riva Wind (вантаж - кукурудза) з порту Одеса, танкер Mustafa Naciti (соняшникова олія), суховантажі Star Helena (борошно) та Glory (кукурудза) з порту Чорноморськ.

8 серпня суховантажне судно Arizona (вантаж - кукурудза) залишило порт Чорноморськ, суховантажне судно Sacura (соя) - порт Південний.

9 серпня судна Rahmi Yaggi (в якості вантажу в повідомленні МІУ вказано "продовольство") та Ocean Lion (кукуурудза) вирушили з порту Чорноморськ.

В цілому, за дев’ять днів роботи зернового коридору (з 1 по 9 серпня включно) з українських портів вийшли 12 суден, які вивезли більш ніж 370 тис. т агропродукції до 7 країн світу.