Міністр оборони Румунії Васіле Динку заявив про намір придбати на потреби збройних сил країни французькі підводні човни Scorpene та французькі гелікоптери.

Про це пише ЦТС з посиланням на Black Sea News.

"Ми підписали декларацію про наміри з міністром оборони Франції щодо майбутнього проєкту і ми вже зробили кроки, щоб передати його в парламент. Цей проєкт пов’язаний із підводними човнами та гелікоптерами Scorpene", - зазначив міністр оборони.

Він також додав, що під час візиту делегації з Франції на чолі з президентом Еммануелем Макроном до Румунії в середині червня сторони "обговорили модернізацію румунських військово-морських сил".

Ще у 2018 році міністерство оборони Румунії говорило про необхідність придбання трьох субмарин для військово-морських сил. Тоді йшли обговорення про купівлю суден у німецької компані ThyssenKrupp Marine Systems, але через брак коштів переговори не були успішними.

Scorpene - підводні човни нового покоління, виготовлені компанією Naval Group з Франції у співпраці з іспанською Navantia. Їхній розмір коливається від шістдесяти до сімдесяти метрів, а ціна наближається до пів мільярда євро.

У 2023 році Румунія має намір розпочати вертолітну програму. Йдеться про закупівлю гелікоптерів для Сухопутних військ.