У середу, 13 липня, у Стамбулі відбулися чотирьохсторонні перемовини між представниками України, росії, Туреччини і ООН щодо можливості відновлення експорту зерна через українські морські порти і щодо відповідних гарантій безпеки.

Як пише ЦТС, посилаючись на інформацію народного депутата України Олексія Гончаренка, за підсумками зустрічі сторони домовилися "про обговорення контролю в портах та безпеки на маршрутах прямування суден із зерном". Крім того, за інформацією нардепа, є домовленість, що Туреччина під егідою ООН доглядатиме судна, які будуть задіяні в перевезенні зерна, щоб вжити заходів щодо боротьби з транспортуванням зброї.

"На наступному тижні Україна та росія знову зустрінуться в Туреччині з "зернового питання", де підпишуть підсумковий документ", - додав Гончаренко.

В той же час, як пише Українська правда з посиланням на турецькі джерела, "було досягнуто домовленості щодо технічних питань, як-от спільний контроль у точках виходу з порту та прибуття та забезпечення навігаційної безпеки на маршрутах пересадки".

Як згодом повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак, "Україна запропонувала сформувати базовий алгоритм функціонування навігації в Чорному морі. Це дозволить забезпечити експорт українського зерна та гарантуватиме продовольчу безпеку мільйонам людей по всьому світу". Він підтвердив, що за результатами переговорів сторони домовились сформувати спільний координаційний центр під егідою ООН, який буде розташовано у Стамбулі. Його завданням буде здійснення загального моніторингу та координації безпечної навігації у Чорному морі.

Зі свого боку, Генеральний секретар Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом. "Сьогодні ми побачили критичний крок уперед для забезпечення безпечного експорту українського збіжжя Чорним морем", - сказав він, додавши, що учасники переговорів не уклали угоди, але домовилися працювати над нею. Генсек ООН також назвав переговори, що відбулися, "променем надії".

Як прокоментував підсумки переговорів співвласник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер, "створення координаційної комісії - не зовсім той результат, який очікувався від зустрічі в Стамбулі, але це вже звучить як крок".

"Участь ООН у цьому процесі є критичною... Військового рішення блокади поки що немає, зараз є час складної дипломатії. Хочу вірити, що у разі, якщо росіяни за цей тиждень вигадають якийсь новий фінт - ООН та Туреччина вплинуть на рішення заблокувати експорт їхніх нафтопродуктів. Саме нафта - не газ - зараз оплачує війну проти України", - додав бізнесмен.