Казахстан планує створити власний поромний флот, а в порту Актау організувати контейнерний хаб, повідомив речник комітету транспорту міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану Касим Тлепов.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У планах ми маємо намір з будівництва власного поромного флоту. У довгостроковій перспективі хочемо довести кількість поромів до 10 одиниць", - сказав він.

Тлепов зазначив, що Казахстан поступово нарощує контейнерний потік, у зв'язку з чим планує будівництво контейнерного хаба в порту Актау.

Для досягнення цієї мети відомство вже опрацьовує питання залучення міжнародних транспортно-логістичних компаній, наприклад, PSA International.

Крім того, планується залучити таких світових контейнерних операторів, як COSCO Shipping та Maersk.

"Вже певні опрацювання з ними ведуться. Це дозволить нам залучити їхній контейнерний парк і значно збільшити наші транзитні та експортні можливості", - сказав речник комітету транспорту міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану.

За даними відомства, наразі Казахстан має власний торговий флот, зокрема, чотири суховантажні судна, які працюють на Каспійському морі. До кінця року національний морський перевізник "Казмортрансфлот" планує ввести в експлуатацію ще два контейнеровози.

Відзначимо, що на тлі загострення відносин між рф і Казахстаном в останні тижні, президент Казахстану Токаєв запропонував уряду своєї країни посилити роль казахстанських портів на Каспії. "Перед урядом я ставлю стратегічне завдання - трансформувати наші порти, перетворивши їх на один із провідних хабів Каспійського моря. Концептуально згоден, що потрібно зміцнити морський флот і створити контейнерний хаб у порту Актау", - зазначив він.