Румунська CFR Infrastructure 7 липня відкрила після ремонту залізницю з шириною колії 1520 мм, що пролягає до дунайського річкового порту Галац від молдавського порту Джурджулешти. По цій лінії тепер зможе перевозитися зерно з України без зміни рухомого складу.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, роботи тривали місяць - з 6 червня. Вони були виконані зі значним випередженням, оскільки раніше планувалося, що на ремонт знадобиться 60 днів.

"З цього моменту вантажні поїзди, що йдуть з України через Республіку Молдова, можуть вивантажувати зерно безпосередньо в порту Галац, без необхідності перевантаження на кордоні", - прокоментував віце-прем'єр та міністр транспорту та інфраструктури Румунії Сорін Гріндяну.

Він додав, що зернові вантажі в порту Галац зможуть відразу перевантажуватися з залізниці на баржі, або ж зберігатися на портовому елеваторі ємністю 25 тис. т. Відзначається, що в Галаці може здійснюватися навантаження як на річкові, так і на морські судна.

Залізниця від Джурджулешти до Галаца має суміщену колію - тут одночасно прокладено рейки як для європейської колії 1435 мм, так і широкої 1520 мм. Для вантажних перевезень з України та Молдови широка колія використовувалася востаннє ще у 2017 році.