Велику Британію чекає перший за останні 27 років загальнонаціональний страйк машиністів поїздів, які вимагають підвищення зарплат відповідно до темпів інфляції.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Голова профспілки ASLEF, що об'єднує машиністів, Мік Уілан заявив, що страйк може призвести до масштабних проблем у Британії цього літа.

"Це матиме набагато серйозніші наслідки, ніж в минулому. Ми не так часто виходимо на страйки", - сказав він.

ASLEF, який об'єднує машиністів із 10 залізничних компаній, проводить голосування серед своїх членів щодо проведення страйку, і результати опитування стануть відомими наступного тижня.

Співробітники трьох компаній уже висловилися за проведення страйку.

За словами Уілана, акції будуть скоординованими, і фактично це буде перший загальнонаціональний страйк машиністів з 1995 року. "Ми вважаємо, що її ефект буде масштабним. Це літо буде неспокійним", - сказав він.

Глава профспілки зазначив, що машиністам було запропоновано підвищення зарплат на 2%, проте вони вважають, що підйом має покривати темпи інфляції у Великій Британії, які, як очікується, прискоряться до 11% до жовтня.

Можливості заміни машиністів дуже обмежені, зазначають джерела у галузі. За їхніми словами, у разі одночасного виходу членів профспілки ASLEF на страйк буде функціонувати менше 10% залізничної мережі.

До страйку також готується профспілка TSSA, яка об'єднує співробітників залізничних станцій та кас.