Міністерство інфраструктури України в співпраці з прикордонниками і румунськими колегами має намір ще до кінця літа провести роботу по збільшенню пропускної здатності пунктів пропуску "Порубне", "Дяківці" та "Красноїльськ" на українсько-румунському кордоні.

Як передає ЦТС, про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

"До кінця осені плануємо відкрити два повноцінних вантажних пункти пропуску - "Дяківці" та "Красноїльськ". Обидва планується запустити у режимі 24х7 для усіх видів транспортних засобів.

Втім чекати закінчення осені, поки закінчаться усі роботи по підготовці пунктів пропуску, не будемо. У найближчі тижні будуть запроваджені тимчасові заходи, які мають суттєво розвантажити існуючі транспортні потоки.

"Красноїльськ" запрацює для легкового та пустих вантажних транспортних засобів до кінця липня - початку серпня.

"Дяківці" запрацює для імпорту палива, а також для легкового та пустих вантажних транспортних засобів до початку серпня", - розповів посадовець.

Щодо пропускного пункту "Порубне", то, за словами Найєма, з початку війни через нього вже проїхало близько 22 тис. транспортних засобів, що майже втричі більше ніж за аналогічний період у 2021 році. При цьому черги з обох боків кордону сягають 10-15 км. З огляду на це, на даному пункті пропуску до кінця поточного тижня дипломатичні смуги будуть звільнені для проїзду транспортних засобів з паливом. А за два тижні буде узгоджений план щодо розширення пункту пропуску шляхом облаштування чотирьох додаткових смуг для вантажного транспорту.

Нагадаємо, що з початку війни і станом на середину червня Румунія забезпечила транзит понад 1 млн т зернових з України.