Питання вивезення зерна з українських портів, заблокованих російськими військовими, має бути вирішене протягом наступного місяця - до нового врожаю. Про це заявила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у четвер під час візиту до Анкари.

Як передає ЦТС з посиланням на Gospodarka morska, керівниця британського зовнішньополітичного відомства, зокрема, зазначила: "Путін використовує голод як зброю, використовує продовольчу безпеку як безжальний інструмент війни. Він заблокував українські порти та зупиняє експорт 20 мільйонів тонн зерна по всьому світу, тримає світ у вузді... Ми не маємо сумніву, що торгові судна повинні мати безпечний прохід, щоб залишити українські порти. І українські порти мають бути захищені від атак росії. Ми підтримуємо переговори ООН. Але росії не можна дозволяти зволікати та маневрувати. Терміново дії необхідні у найближчий місяць перед новим урожаєм".

Вона також відзначила, що Велика Британія не заспокоїться, поки не буде відновлено суверенітет України над всією територією нашої країни.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон закликав росію відмовитися від блокування українських морських портів аби уникнути глобальної продовольчої кризи.