Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (ММК ім. Ілліча) Групи "Метінвест" звернувся до Кабінету міністрів та Офісу президента України з проханням накласти персональні санкції на російських резидентів, які незаконно захоплюють і перепродають український метал, пише ЦТС.

Від початку російського вторгнення в Маріуполі залишилося близько 145 тисяч тонн металопродукції ММК ім. Ілліча, з них понад 124 тисяч тонн - на території морського порту.

Ця продукція призначалася для європейських підприємств, проте не була вивезена через війну.  

"Наприкінці травня 2022 року судно РМ-3 з продукцією ММК ім. Ілліча на борту попрямувало з порту Маріуполя до Ростова-на-Дону. Судно належить ТОВ "УК "Ріка-Море" (рф)", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ММК ім. Ілліча вже звернувся до правоохоронних органів із відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Підприємство наголошує на відсутності будь-якої співпраці чи координації з представниками країни-агресора або її окупаційною адміністрацією, що причетна до вивезення металу до рф. 

ММК ім. Ілліча зауважує, що діяльність названих резидентів рф загрожує національним інтересам, безпеці та економіці України.

"Підприємство просить уряд та Офіс президента України ввести санкції проти ТОВ "УК "Ріка-Море", відповідального за викрадення майна, його керівника, а також проти інших фізичних та юридичних осіб, які транспортують, вивантажують, продають або перепродають продукцію, викрадену в ММК ім. Ілліча", - додали на підприємстві.

Також зазначається, що наприкінці травня цього року "Метінвест" повідомив про високий ризик піратства з боку російської федерації та викрадення і незаконного вивезення з порту Маріуполя металургійної продукції, що належить Групі.

Нагадаємо, ЦТС писав, що раніше в холдингу "Метінвест" заявили, що через Маріупольський порт, окупований російськими військами, росіяни вже викрали 28 тис. тонн української металопродукції. "Ми стикнулися з піратством та мародерством з боку армії країни-агресора. На судна, що стояли в акваторії порту окупованого нині Маріуполя, завантажено 28 тисяч тонн металургійної продукції виробництва "Азовсталі" та ММК імені Ілліча, яка мала експортуватися до Іспанії, Італії, Бельгії, Греції, Португалії та Туреччини", - розповіли тоді в компанії в коментарі ЦТС.