Французький контейнерний оператор CMA CGM SA придбав 9% акцій французько-голландської авіакомпанії Air France-KLM у ході додаткової емісії на 2,256 млрд євро.

CMA CGM отримала місце і 8,3% голосів у раді директорів авіаперевізника, пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

Таким чином транспортна компанія стала третім за величиною акціонером після французького та нідерландського урядів, яким належить 28,6% та 9,3% акцій відповідно.

Тим часом частка двох інших великих акціонерів Air France-KLM - China Eastern Airlines і Delta Air Lines Inc. скоротилася до 4,7% та 5,6% з 9,6% та 5,8% відповідно.

Нагадаємо, що про довготривале партнерство пасажирської компанії та контейнерного оператора було оголошено ще у травні.

Air France-KLM запустила процес додаткової емісії наприкінці минулого місяця. Загалом за її підсумками було продано 1,928 млрд акцій за ціною 1,17 євро за акцію.

Авіакомпанія направить залучені кошти на виплати за безстроковими облігаціями, купленими владою Франції в розпал пандемії коронавірусу в рамках програми фінансової допомоги. З цією метою буде виділено 1,7 млрд євро, решта суми піде на подальше скорочення боргу та зміцнення балансу.

Крім того, як заявив глава Air France-KLM Бен Сміт, авіакомпанія планує збільшити кількість бюджетних та трансатлантичних рейсів цього літа. "Весь наш флот буде задіяний цього літа. Ми вирішили докласти багато зусиль для збільшення трансатлантичних рейсів до рівнів, що перевищують навіть допандемійний період", - сказав Сміт у інтерв'ю радіостанції BFM. Компанія також планує зміцнювати позиції свого лоукостера Transavia.

Читайте також CMA CGM прийняв в експлуатацію два вантажні літаки Boeing 777