Федеральний уряд Німеччини планує створити фонд для закупівлі вагонів-зерновозів, щоб прискорити експорт зернових із України в умовах морської блокади, заявив уповноважений німецького уряду з питань залізничних перевезень Міхаель Тойрер.

Про це пише ЦТС з посиланням на Handelsblatt.

Уряд обговорює ідею створення фонду для закупівлі вагонів для пшениці, яких зараз бракує. Крім того, йдеться про надання допомоги з терміналами для перевантаження зерна на українському кордоні через різну ширину залізничної колії.

"Ми робимо все можливе, щоб зерно можна було перевозити з України залізницею, щоб запобігти глобальному голоду", - сказав Тойрер.

За його оцінками, "в найбільш оптимістичному випадку" з 23 млн тонн зерна, що зберігаються в Україні, залізницею вдасться вивезти 10 млн тонн.

Перевезеннями займаються федеральний уряд Німеччини, Європейська комісія, а також профільні німецькі асоціації - зокрема Асоціація сільськогосподарських торговців. Остання також виступає за спрощення перетину зовнішнього кордону ЄС для зернових у вантажних автомобілях та збільшення порогу такого вантажу з 40 до 44 тонн.

З точки зору Асоціації сільськогосподарської торгівлі, координаційний центр має запустити вагони-зерновози. Він також має забезпечити пільговий режим для вагонів у залізничних ремонтних майстернях. Крім того, вантажівкам зі стандартом викидів Euro II, які все ще поширені в Україні, мають дозволити на обмежений період часу в’їжджати на територію ЄС.