Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг АТ "Укрзалізниця" з рівня "CCC+" до "ССС" та помістило його до списку CreditWatch із негативним прогнозом.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це агентство повідомило в кінці минулого тижня.

"Російсько-український конфлікт продовжує створювати значні ризики для економічного зростання України, фінансової стабільності, зовнішньої позиції та державних фінансів, збільшуючи ризик нестачі ліквідності на суверенному рівні", - наголошується в повідомленні агентства.

S&P бачить невизначеність щодо здатності уряду України продовжувати надавати постійну фінансову підтримку "Укрзалізниці" і вважає, що активи компанії знаходяться під загрозою подальшого пошкодження та, можливо, виведення з ладу, що вплине на її здатність генерувати грошові потоки. Відповідно до релізу рейтингового агентства, з введення початку військового стану УЗ отримала 12 млрд грн державного фінансування.

"Таким чином, ми вважаємо, що ризик того, що УЗ зіштовхнеться з тиском ліквідності протягом наступних 12 місяців, збільшився. В результаті ми знизили рейтинг УЗ з "CCC+" до "CCC" і помістили його до списку CreditWatch з негативним прогнозом", - зазначається у повідомленні.

"Враховуючи негативний вплив конфлікту на грошові потоки компанії, ми вважаємо, що здатність УЗ погасити борг послабшала... Ми вважаємо, що без додаткового державного втручання або значного скорочення операційних витрат УЗ, ймовірно, доведеться реструктурувати свій графік платежів або оголосити дефолт із виплати боргу протягом 12 місяців, оскільки існуюча ліквідність буде вичерпана", - наголосили в S&P.

Водночас у S&P визнають, що майбутні платежі "Укрзалізниці" в 2022-2023 є невеликими (125 млн  дол. у найближчі 12 міс., у тому числі 36 млн дол. у липні цього року) і наступний великий платіж припадає тільки на 2024 рік.

Нагадаємо, що Standard&Poor's підвищило кредитний рейтинг АТ УЗ до рівня "CCC+" в липні 2021 року. Таке рішення було обумовлене успішним випуском п’ятирічних єврооблігацій УЗ на суму 300 млн дол.

Напередодні повномасштабного військового вторгнення росії в Україну рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило кредитний рейтинг "Укрзалізниці" на рівні В і змінило тоді прогноз рейтингу з "позитивного" на "стабільний".