Високий комерційний суд Коломбо призупинив арешт літака російської авіакомпанії "Аерофлот" після погроз з боку росії.

Про це з посиланням на місцеве видання News 1st пише Ліга.

Минулого тижня цей же суд заборонив російському літаку Airbus A330 залишати країну до 16 червня. Рішення було ухвалене на вимогу лізингової компанії з Ірландії Celestial Aviation.

Борт наприкінці квітня змінив бермудську реєстрацію (VQ-BMY) на російську (RA-73702).

У зв'язку з арештом літака МЗС росії викликало посла Шрі-Ланки та попередило його, що інцидент може мати "негативний вплив на традиційно дружні двосторонні відносини".

Після цього генеральний прокурор Шрі-Ланки подав клопотання про призупинення арешту, яке суд задовольнив.

Станом на 12:25 за київським часом літак усе ще залишався в міжнародному аеропорту імені Соломона Бандаранаїке у столиці Шрі-Ланки.

Нагадаємо, що після того як росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, Євросоюз та США закрили небо для російських літаків. ЄС також заборонив європейським компаніям постачати, здавати в лізинг, надавати технічне обслуговування та страхувати літаки в рф.

Пізніше Євросоюз ухвалив поправку до санкцій, дозволивши лізинговим компаніям продати російським авіакомпаніям літаки, які залишились на території росії. У травні стало відомо, що "Аерофлот" скористався цією можливістю, викупивши вісім Airbus A330.

У березні Управління цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) вирішило призупинити сертифікати льотної придатності для російських літаків. Росія у відповідь почала переводити літаки на російську реєстрацію.