В Китаї було доставлено до Наньтуна (провінція Цзянсу) першу в країні партію "розумних" суден для обслуговування бурових платформ, що працюють на зрідженому природному газі (ЗПГ).

Про це пише ЦТС із посиланням на Синьхуа.

Судна, що отримали назви Offshore Oil 542 та Offshore Oil 547, були спеціально розроблені для обслуговування нафтогазових шельфових проектів, включаючи моніторинг, доставку вантажів, рятувальні роботи та пожежогасіння.

За словами заступника генерального директора Wuchang Shipbuilding Industry Group, це перші у світі допоміжні судна, що працюють на ЗПГ, з чотирма "розумними" системами на борту.

Так, "розумна" навігаційна система схожа на функцію автоматичного керування автомобілем. У тумані або вночі вона може аналізувати зібрані дані та інформацію, щоб надати оптимальні навігаційні пропозиції для людей, які управляють судном, та уникнути зіткнення.

Крім того, "розумна" система поєднує дані навігації судна, гідрології та метеорології для більш економічної експлуатації судна. Розробники вважають, що ефективність судна збільшиться на 15%, а експлуатаційні витрати зменшаться на 10%.

Offshore Oil 542 та Offshore Oil 547 перші допоміжні судна, що працюють на ЗПГ. Загалом планується побудувати 12 суден нового покоління.

В даний час кількість суден, що обслуговують морську нафторозвідку у світі, становить 4400, а в Китаї таких судів понад 300.

При цьому Китай став першою країною у світі, яка побудувала "розумні" допоміжні судна, які працюють на ЗПГ.