Уряди України та Польщі домовилися про подальший розвиток логістики між двома державами, зокрема про підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску на спільному кордоні та здійснення спільного контролю на всіх пунктах пропуску.

Про це пише ЦТС із посиланням на інформацію МІУ.

У спільному засіданні урядів України та Польщі обговорювались питання співпраці у транспортній галузі та розвитку логістики між двома державами. "В умовах блокади морських портів, дефіциту палива на українському ринку та загрози продовольчої кризи співпраця України та Польщі набула глобального значення, тому потребує подальшого розширення", - зазначив міністр інфраструктури України Александр Кубраков.

За його словами, наразі одним із пріоритетних напрямків є підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску на спільному кордоні.

"Домовилися з польськими колегами прискорити процес розробки проєктів модернізації та будівництва пунктів пропуску, а також активізувати пошук джерел фінансування", - додав він. 

Для інституційної підтримки реалізації цих цілей урядом України прийнято рішення щодо створення Робочої групи з питань розвитку та розбудови пунктів пропуску "Відкритий кордон", в яку увійдуть керівники усіх ключових відомств. Новий формат дасть змогу оперативно вирішувати усі проблеми на українсько-польському кордоні, а також розробити спільний покроковий план покращення роботи пунктів пропуску. Очікується таке ж рішення від польської сторони.

"Також у співпраці з польськими колегами активізуємо діалог щодо здійснення спільного контролю на всіх пунктах пропуску", - підкреслив Кубраков.

Наразі спільний контроль проводиться на 4-х з 8-ми пунктів пропуску: "Смільниця-Кросценко", "Грушів-Будомеж", "Угринів-Долгобичув" та "Устилуг -Зосін".

Очікується, що завдяки цьому рішенню тривалість очікування в черзі скоротиться. Зокрема, вже в червні розпочнеться пілотна програма, спрямована на суттєве збільшення пропускної спроможності прикордонного переходу "Корчова-Краковець".

"Окремо подякував польським колегам за підтримку ініціативи Міністерства інфраструктури України щодо підписання Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна-ЄС. Завдяки цьому рішенню Польщі ми маємо змогу прискорити переговори з Єврокомісією, розпочаті ще восени минулого року. Сподіваюсь, що вже у найближчому майбутньому українські перевізники позбудуться необхідності отримання дозволів для перетину кордонів України та держав-членів ЄС", - підсумував міністр інфраструктури.