Протягом 2020 року пандемія Covid-19 внесла безліч змін у життя людей по всьому світу. Тривалі обмеження на в’їзд з боку низки країн, вочевидь, вплинули на світосприйняття сучасників, які ще зовсім недавно планували вікенд або відпустку без жодних географічних бар’єрів. У підсумку суспільство і в Україні, і поза її межами було вимушене відчути певні психологічні та соціальні трансформації. Серед пріоритетів опинилися: прийняття відповідальності не тільки за своє особисте здоров’я, важливість самоорганізації, дисциплінованості та, звичайно, суворе застосування захисних санітарних засобів.

Досвід на власних помилках

Єдине, що впевнитися у важливості цих складових декому з пасажирів доводилося на дещо неприємному досвіді. Всі ми пам’ятаємо гучні історії, коли після недопуску на кордоні з ЄС, на підставі недотримання карантинних вимог для в’їзду, деякі подорожі закінчувалися в ізоляторі з подальшою депортацією додому. Після таких випадків і приходило розуміння, що світ авіаподорожей суттєво "звузився", і, як би хто не хотів, дозволити собі зненацька майнути літаком в іншу країну з одним рюкзаком за плечима тепер особливо і не помрієш.

Першочерговим правилом для тих, хто подорожує літаком у 2020 році, стало вивчення обов’язкових епідеміологічних обмежень при перетині кордону держави призначення. І це завдання протягом року ставало все "цікавішим", зважаючи на те, що обмеження не мали загальновизнаного формату, а зміни в правилах кожна країна вносила ситуативно на власний розсуд. Слід зважати, що саме ці обмеження великою мірою визначали завантаженість рейсів та готовність авіаперевізника планувати польоти за тим чи іншим напрямком. В результаті, і авіаперевізники, і авіапасажири опинилися в дуже некомфортній ситуації, коли розклад рейсів опинився у перманентній залежності від частих змін обмежень на в’їзд.

120364663_3639529029398963_382849871445856214_o

Така різна "відкритість" кордонів

Цікаво, що цей стан справ панує до сьогодні фактично з моменту часткового відновлення польотів у червні місяці. Наприклад, першою з країн ЄС відкрилася Італія і "відкритість" ця відбулася с низкою некомфортних "але". Відтоді й до сьогоднішнього дня потрапити до Італії незалежно від мети поїздки можуть лише громадяни країн ЄС. Серед громадян України таку можливість мають тільки певні категорії подорожуючих: за наявності робочої візи при переїзді з метою працевлаштування, медпрацівники та дипломати, а також члени родини резидента. Про розважальну поїздку в якості туриста не може бути й мови. На жаль, така ж сама ситуація з відкриттям кордонів для  українців у Франції, Німеччині, Бельгії, Греції та Чехії, які відкрилися майже одночасно з Італією. Ситуація з обмеженнями ще більш загострилася після того, як на початку листопада в деяких із вказаних країн знову оголосили локдаун.

Такі суворі реалії свідчать, що нашим пасажирам як ніколи варто бути досконало поінформованими про правила в’їзду до іноземних країн. Хочу запропонувати певні напрацювання команди МАУ у цьому ключі. Отже, про основні обмеження у деяких країнах, до яких існує стабільний історичний трафік українців:

Франція

Дату відкритого в’їзду для громадян України не визначено. Для подорожуючих обов’язковий тест ПЛР за 72 години до вильоту, але страхування від Covid не вимагається. Категорії пасажирів з дозволом на в'їзд до Франції:

Працівники транспортної галузі, з посвідкою на проживання, що летять з метою роботи/працевлаштування, сезонні працівники, моряки, летять на лікування (за наявності підтвердних документів), медпрацівники/представники гуманітарних місій, дипломати, члени сім'ї резидентів, транзитні пасажири.

Відмова в перетині кордону чекатиме на пасажирів, які летять з приватної метою, на лікування та з туристичною метою.

Тим, хто прямує до Франції, необхідно обов’язково заповнити роздрукований бланк декларації про стан здоров’я на борту літака.

Італія

Дату відкритого в’їзду для громадян України не визначено. Обов’язкові тест ПЛР та страхування від Covid не вимагаються. Категорії громадян з дозволом на в'їзд з обов'язковим періодом ізоляції 14 днів:

Летять з метою роботи/працевлаштування, сезонні працівники (за умови робочої візи в Італії), моряки, летять на лікування (за наявності підтвердних документів), медпрацівники/представники гуманітарних місій, дипломати, члени сім'ї резидентів ​​(подружжя, батьки, діти до 21 років), транзитні пасажири.

Відмова в перетині кордону чекатиме на пасажирів, які летять з приватної метою, на навчання та з туристичною метою. Всі іноземці, які подорожують до Італії в дозволених випадках, повинні завчасно заповнити Бланк декларації про стан здоров'я, який слід завантажувати за наступним посиланням.

Німеччина

Дату відкритого в’їзду для громадян України не визначено. Період обов’язкової ізоляції після приїзду до Німеччини - 10 днів. Обов’язковий тест ПЛР необхідно зробити або за 48 годин до вильоту, або після прильоту в аеропорт прибуття, або в період ізоляції. Страхування від Covid не вимагається. Категорії пасажирів з дозволом на в'їзд до Німеччини:

Працівники транспортної галузі, громадяни з посвідкою на проживання, летять з метою роботи/працевлаштування, сезонні працівники, моряки, летять на лікування (за наявності підтвердних документів), прямують на навчання, медпрацівники/представники гуманітарних місій, дипломати, транзитні пасажири.

Відмова в перетині кордону чекатиме на пасажирів, які летять з приватною або туристичною метою. Усі, хто прямує до Німеччині повинні завчасно заповнити бланк декларації про стан здоров'я, який слід завантажувати за наступним посиланням.

Греція

Дата відкритого в’їзду для громадян України не визначена. В'їзд дозволено виключно для українців, які мають дозвіл на проживання в Греції. До всього необхідно мати при собі результат негативного ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не більш ніж за 72 години, рахуючи від часу взяття забору до прибуття на пункт пропуску в Грецію + обов’язкова реєстрація на веб-сайті для отримання персонального QR-коду, який необхідно пред’явити при перетині кордону.

Чехія

Дату відкритого в’їзду для громадян України не визначено. Період ізоляції - 14 днів, або до моменту надання негативного тесту ПЛР. Страхування від Covid не вимагається. Категорії пасажирів з дозволом на в'їзд:

Працівники транспортної галузі, громадяни з посвідкою на проживання, летять з метою роботи/працевлаштування, моряки, летять на лікування (за наявності підтвердних документів), прямують на навчання, медпрацівники, дипломати та їх сім’ї, транзитні пасажири.

Відмова в перетині кордону чекатиме на сезонних працівників та пасажирів, які летять з приватною або туристичною метою. Пасажири повинні завчасно заповнити бланк декларації про стан здоров'я, який слід завантажувати за наступним посиланням.  Окрім цього, усі пасажири, які прибувають із зони високого ризику (з України в тому числі), після прибуття мають протягом 5 днів, не пізніше 7-го дня зробити ПЛР-тестування.

Нідерланди

Дату відкритого в’їзду для громадян України не визначено. Тести ПЛР не обов’язкові, але рекомендуються. Страхування від Covid не вимагається. Категорії пасажирів із дозволом на в'їзд з обов'язковим періодом ізоляції 10 днів:

Працівники транспортної галузі, з посвідкою на проживання, що летять з метою роботи/працевлаштування, сезонні працівники, моряки, летять на лікування (за наявності підтвердних документів), медпрацівники, дипломати, члени сім'ї резидентів (а також партнер та діти), транзитні пасажири. Зможуть перетнути кордон також прикордонники, працівники міжнародних організацій, військові, працівники гуманітарної допомоги; професори або дослідники, високопрофесійні спортсмени, журналісти, працівники енергетичного сектору за запрошенням відповідного урядового органу; власники довготермінових віз, виданих однією з країн-членів ЄС.

Відмова в перетині кордону чекатиме на пасажирів, які летять з приватної метою, на лікування та з туристичною метою.

Тим, хто прямує до Нідерландів необхідно обов’язково заповнити роздрукований бланк декларації про стан здоров’я на борту літака.

Велика Британія

Вільний в'їзд дозволено (для українців потрібна віза), рух транзитних пасажирів також, щоправда для громадян України передбачено 14 днів ізоляції. Також обов'язковим є заповнення онлайн форми перед в'їздом на територію Великобританії.

Цікаво, що громадянам Великобританії настійно рекомендують не виїжджати з країни до 2 грудня.

Серед країн, які так само відкриті українцям, варто відзначити Туреччину, Албанію та Чорногорію, які щиро вітали наших співгромадян протягом літнього сезону відпусток. При цьому, тестування на Covid-19 не є для них необхідною умовою, обов’язкова лише наявність страхового полісу.

Не менш радо приймають українців Єгипет та ОАЕ, проте, з дещо більшими обмеженнями. Так, для в’їзду в Єгипет необхідно мати негативний результат ПЛР тесту не раніше, ніж за 72 години до прибуття в країну. Сертифікат має бути відповідного зразка англійською мовою та бути представлений у роздрукованому вигляді. Діти до 6 років звільняються від необхідності здавати ПЛР тест. Наявність страхового полісу та заповненої форми Public Health Card є обов’язковою умовою - роздруковані бланки пасажири мають заповнити на борту літака.

Для в’їзду в ОАЕ необхідний страховий поліс та негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 96 годин до вильоту та оформлений англійською (або арабською) мовою. Тестування дозволяється тільки у лабораторіях, акредитованих урядом України. Перелік даних закладів доступний за посиланням.

По прильоту ПЛР-тестування проводиться повторно в аеропорту, а результат протягом 24 годин направляється у вигляді СМС на вказаний пасажиром мобільний номер телефону.  Подорожуючим в Дубай необхідно заповнити роздруковану "Форму декларації про стан здоров'я" на борту літака, завантажити і зареєструватися в додатку "COVID-19 DXB SMART APP" для можливого спілкування в подальшому з органами охорони здоров'я ОАЕ.

120610740_3875935115755359_5517089763541812285_o

Аксіоми нової авіареальності

Слід зауважити, що останнім часом країни знову одна за одною посилюють заходи епідеміологічної безпеки. Відповідні процеси вже вибудовують певні перспективи для авіаринку у світовому масштабі. За прогнозами Європейської організації з безпеки повітряної навігації (Eurocontrol), в ідеалі авіатрафік зможе відновитися до стану 2019 року  лише ближче до 2024 року. І тільки за умови, що вакцина від Covid-19 стане доступною широкому колу мандрівників вже влітку 2021-го. Чим пізніше з’явиться вакцина тим більше вірогідності, що ринок не повернеться до рівня минулого року і в 2029-му. Статистичні дані, які ми щодня спостерігаємо, яскраво демонструють - якщо ситуація не зміниться, світ "без масок і антисептиків" ми побачимо точно не скоро. Відповідно, перед кожним перельотом у "пандемійних реаліях" важливо бути готовим на всі 100%:

- ознайомитися з діючими обмеженнями та вимогами в'їзду в країну призначення,;

- зробити тест на Covid-19 перед вильотом, якщо цього вимагає країна, до якої ви подорожуєте або для впевненості, що ви здорові і можете подорожувати;

- оформити комплексне страхування із відповідним покриттям "Європа" або "весь світ";

- трохи "трансформувати" свою ручну поклажу, поклавши в неї декілька змінних медичних масок, одноразові рукавички, антисептичні засоби гігієни та обов’язково особисту авторучку, яка знадобиться під час заповнення роздрукованої декларації про стан здоров’я на борту літака. Пам’ятайте, що користуватися чужими авторучками не гігієнічно!

Бережіть себе та своїх близьких, будьте свідомими та відповідальними, адже безпечний світ починається з кожного із нас. Літайте здорово!

Читайте також Пасажири продовжують їздити: Які обмеження вводять в Європі через другу хвилю пандемії