В Києві завершені пусконалагоджувальні роботи на оновленій ділянці тунелю між станціями метрополітену "Деміївська" - "Либідська". Повноцінний рух поїздів буде відновлено 12 вересня.

Як пише ЦТС, про це повідомили у КМДА.  

"За цей час підготували будівельний майданчик, переклали понад 200 кабельних мереж. Розробили котлован глибиною понад 15 м, демонтували стару частину тунелю довжиною у 27 метрів і побудували нову. Посилили з обох сторін і тунельну оправу, що примикає до нової ділянки (загальною довжиною понад 50 м). Уклали нові колії, відновили всі інженерні мережі, налагодили безпекові системи руху поїздів", - йдеться в повідомленні. 

Перегінний тунель між "Деміївською" - "Либідською" знаходиться у складних гідрогеологічних умовах. Тому під час ремонту було здійснено всі необхідні роботи з гідроізоляції тунельної оправи та хімічного закріплення ґрунтів навколо неї. 

Кошторисна вартість усього комплексу робіт склала 383 млн грн, що на 62 млн грн менше початкової вартості.

"Паралельно з відновлювальними роботами провели експертні дослідження з визначення причин виникнення ситуації. Зокрема підтверджено, що її причиною є окремі помилки на етапі проєктування та неякісне виконання будівельно-монтажних робіт на етапі будівництва цієї ділянки тунелю", - додали в КМДА 

Крім того, проведеними лабораторними дослідженнями підтвердили грубі порушення при будівництві в частині відсутності хімічного закріплення ґрунтів навколо тунелю.