Латвійська національна авіакомпанія AirBaltic вивчає можливість продати 10% своїх акцій стратегічному інвестору.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rynek Lotniczy.

Голова ради AirBaltic Клавс Васкс підтвердив, що з інвестором йдуть переговори про придбання міноритарного пакету акцій, і загальна сума вкладень від інвестора буде меншою, ніж частка держави.

Васкс заявив, що велика авіакомпанія зацікавлена ​​в інвестиціях в airBaltic завдяки флоту літаків, які вже належать латвійському авіаперевізнику або будуть закуплені в майбутньому. До 2030 року AirBaltic планує збільшити парк до 100 літаків і перевозити 12 млн пасажирів на рік, а також розширити можливості аеропорту Рига з ремонту літаків. 

"У нас буде найбільший у світі парк Airbus 220", - зазначив він.

30 серпня уряд Латвії на закритому засіданні ухвалив рішення, згідно з яким після первинного публічного розміщення (IPO) акцій airBaltic держава має зберегти за собою не менше 25% плюс одну акцію в капіталі компанії.

У рамках підготовки до IPO airBaltic зменшить свій акціонерний капітал на 571,293 млн євро і спростить існуючу структуру акцій. Поточний статутний капітал AirBaltic становить 596,473 млн євро, таким чином, статутний капітал AirBaltic після скорочення становитиме 25,179 млн євро.

Міністр економіки Латвії Віктор Валайніс раніше заявив, що потенційним інвестором є відома авіакомпанія. За неофіційною та непідтвердженою інформацією, це може бути німецький авіаперевізник Lufthansa.

Наразі латвійській державі належить 97,97% акцій airBaltic. Іншими акціями володіє компанія Aircraft Leasing 1.