За перше півріччя 2024 року АТ "Укрзалізниця" отримало прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Як зауважується в офіційному звіті товариства, загальний дохід від вантажних перевезень порівняно з аналогічним періодом торік, збільшився на 6,5 млрд грн, до 43 млрд грн. Також УЗ отримувала у першому півріччі 2024 року на 24% більше на вагонній складовій.

Згідно з інформацією, 2024 рік був для компанії менш витратним, ніж минулий: так, закупівельні ціни на пальне були нижчими на 3%, а закупівельна ціна газ впала на 35%.

Водночас на капітальні інвестиції УЗ витратила 4,5 млрд грн, що на 2,1 млрд менше, ніж за аналогічний період 2023 року. Але компанія прозвітувала про зростання операційних витрат - на 2,6 млрд грн, до 4,6 млрд грн.

"Компанія демонструє падіння прибутку в умовах рекордних тарифів та максимально позитивної динаміки вантажної бази. Так, за перше півріччя 2024 року прибуток, згідно зі звітом, впав на 1,7 млрд грн, хоча середньомісячний обсяг перевезень у цей період становив 15 млн т/міс., що на 27% більше, ніж було у минулому році", - наголошується у дописі.

Також компанія, попри зафіксований прибуток у 3,1 млрд грн за перше півріччя, прогнозує на кінець року збиток у розмірі 2,7 млрд грн.