Європейський інвестиційний банк планує збільшити обсяг фінансування проєкту "Київський міський електротранспорт" зі 100 млн євро до 300 млн євро. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Європейську правду.

Про збільшення суми позики до ЄІБ зверталась Київська міська держадміністрація.

Кошти мають використати до 2029 року на придбання й оновлення вагонів метрополітену та тролейбусів.

Початкову рамкову угоду розміром 100 млн євро ЄІБ відкрив у грудні 2021 року. Перший тендер на купівлю тролейбусів загальною вартістю 50 млн євро не відбувся. Решта 50 млн євро з початкової кредитної лінії будуть використані на придбання вагонів метро, яких, як зазначається у листі ЄІБ, "терміново потребує Київ".

"За нинішніх обставин КП "Київський метрополітен" більше не має доступу до запасних частин, необхідних для регулярного технічного обслуговування вагонів метро, 80% з яких вироблені в росії, причому понад 60% з них є застарілими", - йдеться у листі банку на адресу українського уряду.

Додаткову суму позики розміром 200 млн євро пропонується використати саме на повноцінну модернізацію або заміну вагонів метро.

Загальна вартість проєкту "Київський міський електротранспорт" збільшиться з 217 млн євро до 417 млн євро, з яких 300 млн євро - кошти ЄІБ, 100 млн євро - Європейського банку реконструкції та розвитку, 17 млн євро - власні кошти Києва.