Китайська компанія CRRC Qingdao Sifang (входить до складу корпорації CRRC) на заводі в місті Ціндао провінції Шаньдун представила шестивагонний метропоїзд Cetrovo 1.0 Carbon Star Express, кузови вагонів, рами візків та інші несучі конструкції якого виготовлені із пластику, посиленого скловолокном.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Він стане першим у світі метропоїздом із подібного матеріалу, введеним у комерційну експлуатацію.

За інформацією CRRC, матеріали на основі вуглецевого волокна в 5 разів міцніші за сталь, що дозволило знизити загальну масу поїзда на 11% (при цьому масу кузова вагона - на 25%, а масу рами візка - на 50%). Споживання електроенергії скоротилося на 7%.

Потяг успішно пройшов заводські випробування. Демонстраційні поїздки з пасажирами на борту по лінії 1 метрополітену Ціндао розпочнуться наприкінці 2024 року.

Поїзд CETROVO відрізняється зниженим рівнем шуму та розрахований на швидкість руху до 140 км/год, він буде експлуатуватися з рівнем автоматизації GoA4 (в безпілотному режимі).

Метропоїзд оснащений системою SmartCare розробки CRRC, яка застосовує технологію цифрових двійників. Витрати на технічне обслуговування протягом усього терміну служби буде знижено на 22%.