В США прокурори рекомендують Міністерству юстиції країни порушити кримінальну справу проти авіакорпорації Boeing.

Про це пише ЦТС з посиланням на Ліга Бізнес.

Мін'юст має до 7 липня вирішити, чи ініціювати судове переслідування Boeing після того, як з'ясувалося, що авіабудівник порушив угоду, пов'язану з двома великими авіакатастрофами, які забрали життя 346 осіб.  

У травні офіційні особи встановили, що компанія порушила угоду 2021 року, яка захищала Boeing від кримінального звинувачення у змові з метою шахрайства у зв'язку із двома смертельними авіакатастрофами за участю літаків 737 MAX у 2018-му та 2019 роках.

Родичі жертв авіакатастроф закликають прокуратуру оштрафувати авіакорпорацію на 25 млрд доларів та розпочати кримінальне переслідування.

Відповідно до угоди 2021 року, термін якої становить три роки, Міністерство юстиції погодилося не переслідувати Boeing за звинуваченнями у шахрайстві за умови, що компанія перегляне свою практику дотримання вимог та надаватиме регулярні звіти. 

Boeing також погодилася виплатити 2,5 млрд доларів для врегулювання розслідування.

Представники Мін'юсту та Boeing від коментарів відмовилися.

Перша авіакатастрофа Boeing 737 MAX сталася у жовтні 2018 року: літак індонезійської авіакомпанії Lion Air впав у Японське море, загинуло 189 людей. У березні 2019-го сталася друга катастрофа - розбився літак Ethiopian Airlines, загинуло 157 людей. В обох випадках пілоти повідомляли про проблеми в управлінні польотом.

Ці авіакатастрофи призвели до глобальної заборони використання літака Boeing 737 МАХ, яку почали знімати у 2021 році.