Морські порти Миколаєва на даний момент повністю здатні відновити свою роботу, оскільки персонал терміналів підтримує їх у робочому стані.

Як пише ЦТС з посиланням на Agroportal, про це повідомив очільник Адміністрації морських портів України Юрій Литвин в ході конференції Agro Ukraine Summit 2024.

"Можна сказати, що в будь-який час ми готові відновити роботу, але винятково з безпекових міркувань військові не дозволяють запустити функціонування зазначених портів", - зазначив Литвин.

Він додав, що українська логістика, на його думку, рухається в правильному напрямку. Станом на травень 2024 року порти Великої Одеси стабільно працюють, Дунай розвивається і забезпечує приблизно 2 млн т перевезень щомісяця, що в 4 рази більше, ніж до війни, але менше, ніж в 2023 році.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року в АМПУ висловлювали "обережний оптимізм" щодо можливості відновлення "за певних умов" роботи в 2024 році портів Миколаїв і Ольвія.

В свою чергу, президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов у квітні зазначав, що відновлення роботи миколаївських терміналів дозволило б збільшити обсяги перевалки зернових на 2,5 - 3 млн т. Відповідно, в портах Великої Одеси за рахунок цього могли б вивільнитися потужності для обробки інших експортних вантажів.

Проти відновлення роботи портів Миколаїв і Ольвія наразі мають застереження військові. "Військове керівництво одностайне у своїй позиції: через питання безпеки розблокування Миколаївського порту неможливе. Порти Миколаївського регіону перебувають під прямим прицілом противника з потенційно небезпечних територій. Військові не дають зараз якихось прогнозів (щодо термінів їх розблокування)", - говорив голова АМПУ у січні поточного року.